Поштовани родитељи,

након спроведеног анкетирања дошли смо до информације да око 17% Вас има потребу за смештајем деце у вртић јер нема алтернативне начине збрињавања деце. Зато, поједини вртићи у саставу Предшколске установе „Дечје царство“ почињу са радом у понедељак 11. маја. То су вртићи у:

  • Великој Плани
  • Милошевцу
  • Лозовику

 

Како се још увек налазимо у току пандемије корона вируса, потребно је да се сви придржавамо одређених мера и поступака како бисмо били безбедни и како бисмо могућност заразе свели на најмању могућу меру.

Ове мере и поступци одређени су на основу Упутства за примену превентивних мера у предшколским установама везано за covid19 Градског завода за јавно здравље Београд и званичног обавештења Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 05.05.2020. год.

Приликом довођења деце родитељи су у обавези да се придржавају следећих мера и поступака

  • Јутарњи пријем деце ће се вршити у периоду од 6-8 часова. Време доласка/одласка деце биће спроведено у договору са васпитачем-медицинском сестром-васпитачем.
  • Приликом довођења детета у вртић родитељ је у обавези да носи маску тако да маска прекрива уста и нос, дезинфикује руке на улазу и пређе преко постављене дезобаријере за обућу и да уз минимално задржавање преда дете васпитачу.
  • Дете долази у вртић у пратњи једног родитеља (пожељно је да то буде исти родитељ сваког дана).
  • Потребно је да родитељи и други законски заступници при довођењу деце или одласку из установе задржавају међусобну удаљеност од 2 метра.
  • Медицинска сестра на превентиви обављаће тријажу деце и родитеља при пријему у објекат. При свакој сумњи на постојање респираторне болести дете неће бити примљено у колектив. Молимо Вас да ову меру разумете и прихватите како бисмо избегли угрожавање здравља деце и запослених.

Пријем детета у предшколску установу је могућ само уз:

  • Потврду од стране послодавца да родитељи детета послове морају да обављају у седишту или другим пословним и организационим јединицама послодавца, са контактом послодавца (односно да не обављају рад од куће).
  • Потврду надлежног педијатра да је дете здраво, не старију од 7 (седам) дана, као и да је уредно вакцинисано.

 

Родитељима се препоручује да не доводе децу са хроничним болестима, као ни децу чији родитељи/други законски заступници или укућани имају неку од хроничних болести. Ово је у циљу њихове заштите.

Свакодневно пре доласка у вртић, родитељ има обавезу да детету и себи измери температуру и да у случају повишене температуре не доводи дете у предшколску установу. Родитељ о томе обавештава васпитача.

У случају промене здравственог стања детета током боравка код куће, сумње на болест или евентуалног обољевања неког члана породице од COVID-19, родитељ је у обавези да одмах обавести васпитача, да се јави изабраном педијатру и да не доводи дете у колектив док се не стекну услови за безбедан повратак.

Родитељ односно други законски заступник детета је у обавези да најави поновни повратак детета у колектив најмање два дана раније, ради правовременог планирања и организације рада у установи.
Водећи рачуна о здрављу свог детета као и о сопственом здрављу, родитељи/други законски заступници детета доприносе успешном спровођењу мера превенције инфекције COVID-19.

Спровођење препорука за превенцију инфекције у вртићу изискује њихову доследну и одговорну примену, а у циљу заштите здравља и безбедности деце и одраслих.

Драги родитељи, мере нису лаке, нисмо на све то навикнути ни Ви ни ми запослени у установи али све је то у циљу заштите здравља првенствено деце, а затим и свих нас осталих. Са надом да ће почетак рада протећи на најбољи могући начин и да ће све ово кратко трајати, срдачно Вас поздрављамо и желимо добро здравље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.