Где се налазимо

Предшколска установа „Дечје царство“ се налази у граду и општини Велика Плана, смештеном у средишњем делу Републике Србије, у средњем Поморављу, равници којом тече река Велика Морава, али се град једним делом наслања и на почетак заталасане Шумадије. Налазимо се тик уз најважнију саобраћајницу у нашој земљи, ауто-пут коридора 10, око 90 километара јужно од Београда. Релативно близу нас налазе се градови Смедерево, Пожаревац, Крагујевац, Смедеревска Паланка.

У граду Велика Плана налазе се бројне установе. Предшколска установа „Дечје царство“ се налази у централном делу града, мало према западу, између градске библиотеке „Радоје Домановић“, централне основне школе „Свети Сава“ и полицијске станице Велика Плана, у лепом и зеленом делу града кроз који пролази булевар Деспота Стефана, једна од најважнијих улица нашег места који је и наша адреса, на броју 38.

Наша околина и знаменитости

Ако од наше установе кренете булеваром Деспота Стефана на север, северо-запад, скренете лево на пут према Смедеревској Паланци, прођете ватрогасну станицу и место старе плањанске општине, затим након око три километра скренете лево и пратите тај пут још четири километра, доћи ћете до манастира Копорин. Овај средњовековни манастир, подигнут 1402. године, задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Идући даље путем ка селу Радовање, на десетом километру од Копорина стићи ћете у спомен комплекс Радовањски Луг, важно и на жалост трагично место српске историје где је 26. јула 1817. године убијен Карађорђе Петровић, вођа Првог српског устанка.

Кренимо од Радовањског Луга даље, путем којим се враћамо у Велику Плану и за два километра стижемо пред манастир Покајница, кога је 1818., годину дана након Карађорђеве смрти а у знак покајања због убиства свог кума, подигао као цркву брвнару Вујица Вулићевић. Продужимо и изађимо на Цариградски пут, којим су и стари Римљани путовали, скренимо лево на север, прођимо центар Велике Плане и село Орашје и дођимо до села Крњева. У његовом центру налази се најстарија сеоска школа у Србији, подигнута давне 1779. године у црквеној порти.

Кратак историјат установе

Такозвана „Општинска заједнице дечије заштите“, својим решењем од 28. фебруара 1977. године основала је прву комбиновану предшколску установу у Великој Плани. На предлог Савеза удружења бораца Народно ослободилачког рата из Велике Плане од 26. јануара 1977. године установи је дат назив “Савка Кукаљ“, по народном хероју. У мају 1977. године, усељењем у нови објекат и преузимањем три васпитне групе тадашњег забавишта које је било у саставу основне школе “Моша Пијаде“, наша установа почиње са радом. Од 11. маја 1977. године у установу долазе деца на целодневни боравак. Подаци говоре о 153 детета од 7 месеци до предшколског узраста и о двадесет запослених радника. 2003. године промењен је назив установе у Предшколска установа “Дечје царство“, добили смо свој лого и своју химну.

„Дечје царство“ данас …

Предшколска установа „Дечје царство“ данас у свом саставу има:

  • Централни објекат у граду са три зграде, двадесет радних соба, кухињом и пратећим просторијама
  • Наменски објекат у Милошевцу са четири радне собе и пратећим просторијама
  • Наменски објекат у Лозовику са четири радне собе и пратећим просторијама (без фискултурне вишенаменске сале)
  • Простор у стамбеној згради у Другој месној заједници (Стари одбор)
  • Адаптирани простор у Дому културе у Старом Селу (центар)
  • Адаптирани простор у Великом Орашју
  • Учионице при основним школама у Марковцу, Новом Селу, Старом Селу (насеље Горњи Крај), Крњеву, Бресју, Радовању (центар и насеље Караула). Ово су такозвани „прилагођени простори“.

 

У најскоријој будућности почеће са радом још један објекат смештен на излазу из града са јужне стране, са четири радне собе, кухињом и пратећим просторијама.

У радној 2019/2020. години „Дечје царство“ укупно има око хиљаду деце у четрдесет девет васпитних група и око сто тридесет запослених, међу којима је осамдесеторо васпитача.